Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.
Przemożnymi elementami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki zapewniają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym bądź też razie, istnieje ogromna ilość substancji w gronach, które zapewniają smak. Substancje te są obecne w drobnych ilościach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, określany, jako smak kluczowy. Smak podstawowy znamionuje każdą odmianę winorośli. Większość składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. W następstwie tego istotne jest, by tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jakkolwiek inny bukiet.
1. Czytaj dalej
2. Kliknij tutaj
3. Przeczytaj to
4. Kontynuuj
Muzea w XXI wieku: jak technologia zmienia sposoby prezentacji sztuki.